Web Guru дизайн и SEO

Новини

Как се избира домейн

какъв домейн искате?

Домейна е име, което е свързано с определена ключова дума, с която искате да излизате на по-предна позиция в Google или домейн, който е свързан с името на фирмата или дейността Ви, с която се занимавате? Ако Вашия уеб сайт ще се занимава с продаване на стоки и услуги онлайн, има голяма логика да изберете домейн, в който присъства основната ключова дума, към която се стремите в търсачките и за която има най-много търсения.

Възможно най-кратко име на домейн

Един домейнът трябва да е кратък, за да може лесно да бъде запомнян и изписван. В момента, най-популярните разширения (.com, .net, .eu и .bg), практически не се намират кратки имена – например съставени от два или три символа. Въпреки това, с пускането на новите домейн разширения, все още е възможно да запазите вашето уникално име. Колкото по-кратко име изберете, толкова по-лесно потребители ще откриват сайта в глобалната мрежа. С това правило обаче също не трябва да се злоупотребява, тъй като регистрирането на кратки, но безсмислени комбинации от букви, едва ли би допринесло за популярността на сайта.

Името на домейн да дава представа за съдържанието на сайта

Това е важно условие за улесняване на потребителите да открият сайта при търсене. Също и търсещите машини, като Google и др., да ви индексират и класират на по-добра позиция. В днешно време неразделна част от представянето на бизнеса е информацията в интернет. Визията на бизнеса в интернет пространството се представя първоначално чрез домейна. Той дава ценна информация за търсачките и е хубаво да се съобрази и от гледна точка на SEO оптимизацията.

Разширението на домейна – .com, .net, .bg, .clothing, .holdings, .org или друго

Безспорно най-популярното разширение в интернет в момента е .com. Това означава, че ако вие продавате дрехи и сайтът ви се казва drehi.com, а този на вашия конкурент – drehi.net, вероятността потребителите да изпишат първо вашия домейн е по-голяма. В случай че създавате комерсиален сайт обаче, най-добре е да запазите името в няколко разширения, с всички по-популярни като .com, .net, .bg, .info, .eu и други. Цената на един домейн си заслужава, като се има предвид, че потребителите ще отварят само вашия сайт, каквото и разширение да изпишат.